Βιογραφικό Ιατρού

Γεννήθηκα στα Ιωάννινα στις 28 Μαρτίου του 1967, από γονείς εκπαιδευτικούς, που ήταν και οι πρώτοι μου δάσκαλοι, το Δημήτριο και την Ευγενία. Είμαι έγγαμος και πατέρας μιας κόρης, της Μαρίας.  Η σύζυγός μου Λιάνα, με συντροφεύει και με στηρίζει ακούραστα.

Τελείωσα το Βαλάνειο Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής (1984) και σπούδασα Ιατρική στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων (1984-1990). Έλαβα την άδεια ασκήσεως Iατρικού Eπαγγέλματος και υπηρέτησα στο Aγροτικό Iατρείο Pαφταναίων-K.Y. Πραμάντων.

Από το 1992 ως το 1996 ειδικεύθηκα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τον Οκτώβριο του 1996, μετά από εξετάσεις, έλαβα τον τίτλο της ειδικότητας της Νευρολογίας. Από το Δεκέμβριο του 1996 ως το 2001 (με ενδιάμεση διακοπή για την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ως οπλίτης Νευρολόγος από τον 3ο του 1997 ως τον 9ο του 1998) μετεκπαιδεύτηκα σε έμμισθες θέσεις στη Nευρολογική Kλινική του Πανεπιστημίου Freiburg i. Br. και το τμήμα Nευροφυσιολογίας της Nευρολογικής Kλινικής του Πανεπιστημίου Ulm στη Γερμανία. Επίσης διετέλεσα Eπιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1993-1995), το Εργαστήριο Ηλεκτρονυσταγμογραφίας της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (1996-1999) και του Τμήματος Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Ηπείρου (2004-2007).

Στις 11.5.2001 ορκίσθηκα Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η διδακτορική μου διατριβή, σημαντικό μέρος της οποίας εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, είχε θέμα την «Μελέτη του προσανατολισμού στο χώρο και της οφθαλμοκινητικότητας σε ασθενείς με ιδιοπαθές ραιβόκρανο» και βαθμολογήθηκε με «Άριστα» (διαθέσιμη μέσω του εθνικού αποθετηρίου διατριβών, http://hdl.handle.net/10442/hedi/21561).

Το 2006 κρίθηκα και το Νοέμβριο του 2007 ανέλαβα καθήκοντα Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Λογοθεραπείας (του ΤΕΙ Ηπείρου) και το 2014 (μετά από ομόφωνη κρίση) εξελίχθηκα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο τη «νευροανατομία, νευροφυσιολογία και κλινική νευρολογία των διαταραχών λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας». Η ερευνητική μου δραστηριότητα αφορά τις διαταραχές επικοινωνίας και σίτισης σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις, τη Συμπεριφορική Νευρολογία και τη Νευροαποκατάσταση.

Από τα χρόνια των σπουδών μου στην Ιατρική άρχισα να ασχολούμαι με ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα. Έκτοτε ανελλιπώς συμμετέχω ενεργά κάθε χρόνο στα πιο σημαντικά διεθνή συνέδρια της ειδικότητάς μου, προσπαθώντας να ακολουθήσω την απαιτητική και απαραίτητη για κάθε ιατρό δια βίου συνεχιζόμενη εκπαίδευση, αλλά και να παράγω πρωτότυπο επιστημονικό έργο.

Έχω ως σήμερα συνολικά δημοσιεύσει, μετά από κρίση, σε έγκριτα, διεθνή κυρίως, περιοδικά, περισσότερες από 55 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, στις οποίες ήμουν βασικός ερευνητής. Συμμετείχα σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια με περισσότερες από 75 ανακοινώσεις που έγιναν δεκτές μετά από κρίση. Σε σημαντικό αριθμό συνεδρίων συμμετείχα ως μέλος της Επιστημονικής ή και της Οργανωτικής Επιτροπής, ως προσκεκλημένος ομιλητής, ως προεδρεύων σε στρογγυλά τραπέζια και σε ένα ως Πρόεδρος του Συνεδρίου. Επιμελήθηκα την έκδοση επτά επιστημονικών βιβλίων στα Ελληνικά, ενώ συμμετείχα με τη συγγραφή κεφαλαίων σε άλλα δύο.

Είμαι επίτιμο μέλος της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχω σπουδάσει ακορντεόν, θεωρία της μουσικής και αρμονία. Χρησιμοποιώ ευχερώς τα Αγγλικά και λιγότερο τα Γερμανικά. Μου αρέσει η θάλασσα, η μουσική και τα ταξίδια.

Από το 2000 λειτουργώ Νευρολογικό Ιατρείο και Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο στα Ιωάννινα. Βασική αρχή του ιατρείου από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του είναι  η παροχή ολοκληρωμένης, υψηλού επιπέδου, πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλο το φάσμα των νευρολογικών παθήσεων, με σεβασμό και προσωποποιημένη φροντίδα προς κάθε ασθενή.

G. Nasios