Η νευρολογία σήμερα

Η Νευρολογία ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, που αφορά ένα σημαντικό και αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων. Ένας στους έξι ανθρώπους ζει με κάποια νευρολογική νόσο, που συχνά δεν αντιμετωπίζεται, δεν αναγνωρίζεται και δυστυχώς αρκετές φορές ούτε καν προσεγγίζεται από τον ειδικό ιατρό, δηλαδή το Νευρολόγο. Παγκοσμίως η ειδικότητα θεωρείται ακόρεστη. Στις περισσότερες μη αστικές περιοχές και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αριθμός των  Νευρολόγων είναι μικρότερος των 3 ανά 100000 κατοίκους (σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που στα μεγάλα αστικά κέντρα πλησιάζει τους 9 ανά 100000 κατοίκους).

Άνθρωποι που ζουν με καταστάσεις όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ημικρανίες, άνοιες, επιληψίες, πολλαπλή σκλήρυνση, νόσο του Πάρκινσον, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολυνευροπάθειες και άλλα, καθώς και άνθρωποι που πρέπει να διερευνηθούν για συμπτώματα όπως ζάλη, αστάθεια, κεφαλαλγία, μουδιάσματα και πόνους στη σπονδυλική στήλη και τα άκρα, δεν έχουν πάντα πρόσβαση στις υπηρεσίες του Νευρολόγου, ή και δεν γνωρίζουν πως πρέπει να απευθυνθούν σε αυτή την ειδικότητα. 

Με τη γήρανση του πληθυσμού (υπολογίζεται πως σε λιγότερο από 10 χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως άνω των 65 ετών θα εκτοξευθεί από 350 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σε 850 εκατομμύρια), όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα φθάνουν σε ηλικίες όπου πολλές εκφυλιστικές και αγγειακές παθήσεις είναι συχνές και θα χρειάζονται τη βοήθεια του ειδικού.  

Από την άλλη, η Νευρολογία ως ειδικότητα, όπως και η Ιατρική στο σύνολό της, προσφέρει τα τελευταία χρόνια ακριβέστερες διαγνώσεις και καλύτερες θεραπείες, ώστε η λειτουργικότητα, η ποιότητα της ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων να βελτιώνονται συνεχώς.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της ειδικότητας της Νευρολογίας είναι η δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι που ζούν με νευρολογικές παθήσεις μπορούν να διακινηθούν διαγνωστικά και θεραπευτικά χωρίς την ανάγκη νοσηλείας και να λαμβάνουν υπηρεσίες σε εξωτερικά ιατρεία, σε μονάδες ημερήσιας φροντίδας και στο σπίτι τους. Ειδικά με την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια της τήλε-ιατρικής και τήλε-νευρολογίας, σημαντικός όγκος πληροφοριών που αφορούν την παρακολούθηση του ασθενούς θα ανταλάσσονται με τον ιατρό και τη θεραπευτική ομάδα χωρίς τη φυσική συνύπαρξη των δυο μερών στον ίδιο χώρο. Έτσι θα είναι δυνατό σε πραγματικό χρόνο ο ιατρός να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει δίνοντας οδηγίες από απόσταση, π.χ. για την τροποποίηση της λαμβανομένης θεραπείας.

Ένα άλλο σπουδαίο πεδίο που αναπτύσσεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό της νευροαποκατάστασης και ειδικότερα της γνωστικής αποκατάστασης, που περιλαμβάνει ένα σύνολο παρεμβάσεων που παρέχονται από ομάδα επιστημόνων με την κεντρική καθοδήγηση του Νευρολόγου και του Κλινικού Νευροψυχολόγου και στοχεύουν στην αποκατάσταση όχι μόνο των κινητικών, αλλά και των μη κινητικών (γνωστικών, ψυχικών και συμπεριφορικών) διαταραχών που προκαλούν πολλές παθήσεις που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα.